Fecundația. Ovulația apare când ovocitul matur este eliminat de unul dintre ovare. Odată eliberat, trompa uterină, care are o parte liberă în abdomen, vine spre ovar și preia ovocitul (celula reproducătoare feminină).
Sperma, care conține spermatozoizi (celulele reproducătoare masculine), va străbate vaginul, uterul și va intra în trompa uterină. Aici, cel mai viabil spermatozoid va găsi ovocitul.
În trompa uterină are loc fecundația.
Fecundația se realizează prin acid hialuronic. Cum e posibil?
Ovocitul (celula reproducatoare feminină) nu arată ca o simplă celula, ci este învelită într-o masa gelatinoasă consistentă. Aceasta are rolul în principal de a selecta spermatozoizii anormali. Masa gelatinoasă înseamna, de fapt, prima selecție naturală pe care o face natura, chiar înainte de a începe viața. Nu orice spermatozoid poate să străbată masa gelatinoasă a ovocitului și să îl fertilizeze.
Îl fertilizează de fapt cu ajutorul unei substanțe care se gasește în mod natural în capătul spermatozoidului, numită acid hialuronic. Masa gelatinoasă care protejeazăza ovocitul (celula reproducatoare feminină), după ce intră în contact cu spermatozoidul, va fi topită de acest acid hialuronic.
Spre exemplu, la fertilizarea in vitro cu ICSI (injecția intracitoplasmatică a spermatozoidului), embriologul ia de pe ovocite această masă gelatinoasă. Cum? Tocmai cu ajutorul acestei substanțe, care se găsește în mod natural în capătul spermatozoidului, acidul hialuronic. Embriologul expune ovocitele la acid hialuronic pentru maximum 30 de secunde, iar masa gelatinoasa se dizolvă, dispare.
24-48 de ore până în uter
Fecundația. Odată ovocitul fertilizat, apare noua viață, cu material genetic de la mamă (23 de cromozomi) și de la tată (23 de cromozomi). Celula nou formată rămâne puțin timp în trompa uterina, continuând să se dividă. Apoi va migra din trompa uterină spre uter, unde trebuie să se nideze (să se lipească). Se nidează de endometru (mucoasa care captușeste în interior uterul și care, în lipsa sarcinii, se elimină prin menstruație).
Cât trăiesc spermatozoizii?
Sperma ejaculată poate trăi în mucusul de la nivelul vaginului femeii sau a tractului genital superior aproximativ 3-5 zile. Fertilizarea este posibilă dacă spermatozoidul se menține viabil. În sperma ejaculată în afara corpului, spermatozoizii supraviețuiesc câteva ore.
Foto: pixabay.com/ro