iulie 8, 2019

Dr. Ruxandra Dumitrescu: Dintre familiile care nu pot avea copii, cauza masculină este reprezentată în procent de 40%

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar în obstetrică-ginecologie,  recunoscută atât la nivel naţional cât şi la nivel internaţional pentru supraspecializarea în tratamentul infertilității cuplului, face noi precizări despre identificarea unor soluții pentru familiile care nu pot avea copii:

“Dintre toate familiile care nu pot avea copii, cauza masculină este reprezentată în procent de 40%.

Asta înseamnă că bărbații trebuie să facă primul pas spre a se investiga. Chiar și după cărțile medicale, primul pas în investigațiile legate de fertilitatea în cuplu ar trebui să fie factorul masculin, așadar soțul trebuie să facă o spermogramă și, dacă ea e anormală, să efectueze și alte analize.

Procedura este foarte simplă: persoana care vrea să se investigheze trebuie să dea un telefon la Clinica Fertilia, se programează, iar la recepție i se va spune că trebuie un repaus de activitate sexuală de 3-5 zile, înainte de analiză. Apoi vine la clinică și i se recoltează sperma.

Spermograma este bine să se facă în centre specializate, nu neapărat doar în clinica noastră, dar categoric nu într-un spital mare, fără specializare de Fertilizare in vitro, întrucât pot apărea erori importante de interpretare a rezultatelor. Eu, personal, am o mare încredere în rezultatul unor investigații efectuate într-o clinică specializată în Fertilizare in vitro, pentru că spermograma este efectuată în laborator de aceiași medici care fac embrionii, deci știu să se uite cu alți ochi la rezultat și va fi o raportare corectă a testului, raportare conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Infertilitatea bărbatului nu are legătură cu dinamica sexuală a acestuia, și nici cu vârsta lui.

Pentru azoospermici, se fac analize genetice și corporale, le sunt administrate medicamente sau o biopsie de testicul, pentru că mulți bărbați produc spermatozoizii, dar aceștia nu apar la ejaculare.

Dacă rezultatul biopsiei e zero, înseamnă că bărbatul nu produce spermatozoizi.

În cazul în care totuși se produc, dar nu apar în afară, rămânând în interiorul testiculelor, se pot recolta, iar dacă nu are niciun punct, se ajunge la banca de spermă, deci oricum există o soluție.

Dacă spermatozoizii sunt puțin afectați, se administrează medicamente, se face inseminare sau fertilizare in vitro, în funcție de valoarea spermogramei, în condițiile în care rezultatele investigațiilor la femeie sunt perfecte.

Așadar, esența factorului masculin este să meargă întâi bărbatul la un control și, chiar și în cazul unor rezultate negative, putem găsi o rezolvare.

Spermograma nu este acoperită de Casa de Asigurări de Sănătate.

Pentru alte detalii legate de programări, proceduri, costuri, vă rog să luați legătura cu specialiștii noștri de la Clinica Fertilia, care vă vor oferi informații complete.

Găsiți informațiile de contact la www.fertilia.ro.”

© 2023 Fertilia - primul pas incepe cu noi ®. Toate drepturile rezervate.
Acord procesare date*