iulie 9, 2020

Cum se păstrează fertilitatea feminină?

Cum se păstrează fertilitatea feminină? Vârsta este principalul dușman al fertilității. Peste celulele reproducătoare feminine (ovocitele) nu mai trece timpul, dacă le congelați.

 

Vitrificarea (congelarea) ovocitelor:

 

  • Fiecare an care trece conduce la pierderea ovocitelor (celulele reproducătoare feminine), situate în ovare.
  • Numărul acestora e predeterminat genetic și nu poate fi mărit prin medicație ori prin tehnici medicale.
  • La fiecare menstruație, se pierd câteva. Dar chiar dacă vor ovarele conțin încă ovocite, după 35 de ani, cele mai multe celule reproducătoare nu vor mai fi de calitate.
  • Ce înseamnă calitate? Vorbim despre capacitatea celulei fertilizate de a forma embrioni competenți genetic, adică fără defecte genetice.  

 

Cum se păstrează fertilitatea feminină? Dacă timpul trece și încă nu vă gândiți la o sarcină, e recomandat să vă conservați ovocitele prin vitrificare (congelare). Vezi aici cum se face.

Vitrificarea ovocitelor înseamnă congelare într-un ritm rapid. Se evită formarea cristalelor de gheață, care pot duce la deteriorarea membranei celulare în procesul de dezghețare. 

Astfel, timpul se oprește în loc pentru aceste celule. Și începe, din nou, să curgă după decongelare, când pot forma embrioni. 

 

  • Fiecare an scurs după 40 de ani, înseamnă șanse extrem de mici de a obține o sarcină cu propriile celule reproducătoare.
  • Singura șansă pentru obținerea unei sarcini rămâne donarea de ovocite. Dar veți naște un bebeluș, care nu are materialul genetic al dumneavoastră. 
  • Prin vitrificare ovocitelor, sarcina poate apărea după 40 de ani. Și va avea jumătate din materialul genetic al dumneavoastră, jumătate al partenerului
  • Uterul poate fi pregătit cu medicamente ca să țină o sarcină după 40 de ani, chiar și după menopauză, dar ovarele nu mai conțin celule viabile, care să fie fertilizate. De aceea, vitrificarea ovocitelor este o soluție, dacă amânați sarcina. 

 

 

Vitrificarea ovocitelor la paciente oncologice:

 

Cum se păstrează fertilitatea feminină? Această tehnică de crioconservare a ovocitelor nu se recomandă doar femeilor care vor să amâne obținerea unei sarcini. Este recomandată și: 

  • pacientelor care urmează tratamente oncologice, dar înaintea acestora (înaintea chimioterapiei, înaintea radioterapiei)
  • pacientelor care vor suferi intervenții chirurgicale la nivelul ovarului, care pot deteriora rezerva de ovocite (rezerva de celule reproducătoare din ovar). 

 

 

 

Foto: pixabay.com/ro

© 2023 Fertilia - primul pas incepe cu noi ®. Toate drepturile rezervate.
Acord procesare date*