ianuarie 15, 2021

Cum se cauterizează ”rana” pe col?

Așa numita rană pe col, de fapt o leziune pe colul uterin (cervicita), poate fi dermintată de chiuretaje, naşteri şi traumatisme ale colului. Dar și de infecții – candida, tricomonas, gardnerella, HPV (Human Papilloma Virus). Dacă examenul microbiologic arată o infecție bacteriană, aceasta se tratează înainte de cauterizare.

”Rană” pe col se vede, la consultația ginecologică cu valve, ca o zonă roșie. Este nedureroasă, pentru că, pe colul uterin, sunt puţini receptori de durere.

Leziunea pe col se descoperă la un examen ginecologic de rutină. Din acest motiv, este recomandat controlul ginecologic anual. Acesta cuprinde, pe lângă examinare, testul Babeș Papanicolau, examenul complet al secreţiei vaginale și ecografia tranvaginală.

Testul Babeș Papanicolau indică tratamentul ”rănii pe col”

Pentru leziunea pe col, contează rezultatul examenului Babeș Papanicolau. De ce?

”Pot exista cancere de col uterin cu un col uterin care se vede normal la examenul ginecologic cu valve. Și pot exista leziuni macroscopice în colul uterin – așa numitele răni pe col – care sa nu fie cancer la examenul microscopic, la testul Babeș-Papanicolau. Așadar citologia Papanicolau ne spune în ce stare sunt celulele colului. O rană pe colul uterin, care nu semnifică un cancer, se excizează fără probleme. Și, dupa excizie, vor crește celule normale. Colul se vindecă și se repară cu celule normale. Iar sarcina e permisă dupa 6 săptămâni de la manevra chirugicală”, spune dr. Ruxandra Dumitrescu.

Cum se excizează leziunea care nu are celule canceroase?

Procedura înseamnă că se distrug celulele, care mențin leziunea.

  • Cauterizarea se face electric sau cu laserul şi este nedureroasă (în colul uterin sunt puţini receptori de durere).
  • Colul se cicatrizează și se reface cu celule normale.

De ce e necesar control ginecologic anual?

În fiecare an, în lipsa oricăror simptome, e recomandat examenul ginecologic. Aceasta deoarece puteți descoperi leziuni, care se tratează ușor și care nu sunt lăsate să evolueze inclusiv spre forme de cancer.

Examenul ginecologic complet cuprinde:

  • examinarea clinică
  • testul Babeș-Papanicolau
  • ecografie transvaginală
  • examen miocrobiologc secreţie vaginală

 

© 2023 Fertilia - primul pas incepe cu noi ®. Toate drepturile rezervate.
Acord procesare date*