”Rană” pe col se vede, la consultația ginecologică cu valve, ca o zonă roșie. Este nedureroasă, pentru că, pe colul uterin, sunt puţini receptori de durere.
Leziunea pe col se descoperă la un examen ginecologic de rutină. Din acest motiv, este recomandat controlul ginecologic anual. Acesta cuprinde, pe lângă examinare, testul Babeș Papanicolau, examenul complet al secreţiei vaginale și ecografia tranvaginală.
Pentru leziunea pe col, contează rezultatul examenului Babeș Papanicolau. De ce?
”Pot exista cancere de col uterin cu un col uterin care se vede normal la examenul ginecologic cu valve. Și pot exista leziuni macroscopice în colul uterin – așa numitele răni pe col – care sa nu fie cancer la examenul microscopic, la testul Babeș-Papanicolau. Așadar citologia Papanicolau ne spune în ce stare sunt celulele colului. O rană pe colul uterin, care nu semnifică un cancer, se excizează fără probleme. Și, dupa excizie, vor crește celule normale. Colul se vindecă și se repară cu celule normale. Iar sarcina e permisă dupa 6 săptămâni de la manevra chirugicală”, spune dr. Ruxandra Dumitrescu.
Procedura înseamnă că se distrug celulele, care mențin leziunea.
De ce e necesar control ginecologic anual?
În fiecare an, în lipsa oricăror simptome, e recomandat examenul ginecologic. Aceasta deoarece puteți descoperi leziuni, care se tratează ușor și care nu sunt lăsate să evolueze inclusiv spre forme de cancer.
Examenul ginecologic complet cuprinde: