Cum apar spermatozoizii? La fiecare 61 de zile, bărbatul are spermatozoizi noi (celule reproducătoare masculine). Aceasta spre deosebire de femei, la care celulele reproducătoare apar din a treia săptămână de viață intrauterină.
Spermatogeneza este procesul de formare şi maturare a celulelor sexuale masculine (spermii sau spermatozoizi), proces ce are loc în tubii seminiferi ai testiculelor.
Diferenţierea celulelor germinale primordiale la bărbat începe la pubertate.
Cum apar spermatozoizii? La bărbat, timpul necesar pentru ca spermatogonia să se transforme într-un spermatozoid matur este de aproximativ 61 de zile. Atunci când este complet format, spermatozoidul intră în tubii seminiferi.
Lichidul spermatic:
Lichidul spermatic rezultă din amestecul realizat de către tubii seminiferi din testicule, epididim, ducte deferente şi glande anexe: prostată, vezicule seminale, glande bulbouretrale.
Lichidul astfel obţinut, numit lichid spermatic, este eliminat prin uretră în timpul ejaculării, fiind numit lichid ejaculator.
O contribuţie majoră la producerea lichidului spermatic este asigurată de către prostată, prin secreţia de lichid prostatic, şi de către veziculele seminale prin lichidul secretat.
Spermatozoidul este cea mai mică celulă din corpul uman, foarte mobilă, datorită cozii sale. Are o lungime de aproximativ 50 – 70 microni. Conține material genetic (informația genetică).
Foto:pixabay.com/ro