august 19, 2020

Cum apar spermatozoizii?

Cum apar spermatozoizii? La fiecare 61 de zile, bărbatul are spermatozoizi noi (celule reproducătoare masculine). Aceasta spre deosebire de femei, la care celulele reproducătoare apar din a treia săptămână de viață intrauterină.

Spermatogeneza este procesul de formare şi maturare a celulelor sexuale masculine (spermii sau spermatozoizi), proces ce are loc în tubii seminiferi ai testiculelor.

Diferenţierea celulelor germinale primordiale la bărbat începe la pubertate.

  • În momentul naşterii, celulele germinale pot fi recunoscute în cordoanele sexuale ale testiculelor ca nişte celule mari, palide, înconjurate de 6 celule de susţinere. 
  • Cu puţin înainte de pubertate, cordoanele sexuale devin tubi seminiferi.
  • Cu aproximaţie la acelaşi moment, celulele germinale primordiale formează spermatogoniile, care se diferenţiază, pe rând, în spermatocite primare.
  • După 16 zile, apar spermatocitele secundare. Aceste celule încep imediat a doua maturaţie, care duce la producţia a două spermatide (conţin 23 de cromozomi şi o cantitate de ADN).
  • Spermatidele suferă o serie de modificări care duc la producerea de spermatozoizi.

 

Cum apar spermatozoizii? La bărbat, timpul necesar pentru ca spermatogonia să se transforme într-un spermatozoid matur este de aproximativ 61 de zile. Atunci când este complet format, spermatozoidul intră în tubii seminiferi.

 

Lichidul spermatic:

Lichidul spermatic rezultă din amestecul realizat de către tubii seminiferi din testicule, epididim, ducte deferente şi glande anexe: prostată, vezicule seminale, glande bulbouretrale.

Lichidul astfel obţinut, numit lichid spermatic, este eliminat prin uretră în timpul ejaculării, fiind numit lichid ejaculator.

O contribuţie majoră la producerea lichidului spermatic este asigurată de către prostată, prin secreţia de lichid prostatic, şi de către veziculele seminale prin lichidul secretat.

  • Lichidul spermatic este un lichid dens, vâscos, albicios – gălbui, ce se coagulează la temperatură înaltă, cu un PH alcalin între 7.3 şi 7.9.
  • Volumul normal al lichidului ejaculator este în mod normal 3 ml.
  • Compoziţia lichidului spermatic este asigurată de către elementele celulare (spermiile sau spermatozoizii) şi de elementul lichid în care spermatozoizii plutesc.
  • De obicei, fiecare mm3 de lichid spermatic conţine aproximativ 60 – 100000 de spermatozoizi, astfel cei 3 ml de lichid spermatic conţin aproximativ 170 – 300 milioane de spermatozoizi. Vezi aici ce înseamnă infertilitate severă.

 

Spermatozoidul este cea mai mică celulă din corpul uman, foarte mobilă, datorită cozii sale. Are o lungime de aproximativ 50 – 70 microni. Conține material genetic (informația genetică).

 

 

Foto:pixabay.com/ro

© 2023 Fertilia - primul pas incepe cu noi ®. Toate drepturile rezervate.
Acord procesare date*