Glicemia sub 100 înseamnă că tot organismul funcționează bine, inclusiv sistemul imunitar. De asemenea, glicemia normală nu determină inflamația cronică la nivelul celulelor, o condiție care influențează negativ și funcția reproducătoare.
Controlul glicemiei se face prin alimente cu indice glicemic mic. Este vorba de carne, ouă, pește, legume ca atare, frunze, cereale integrale.
Consumul de carbohidrați crește nivelul zahărului din sânge (glicemia), dar
amploarea acestei creșteri depinde de indicele glicemic al unui aliment.
Indicele glicemic este un sistem de clasificare, bazat pe un scor de la 1 la
100 (100 are zahărul), care determină efectul unui aliment asupra nivelului de zahăr din sânge.
Alimentele cu un indice glicemic mare, odată ingerate, determină pancreasul să descarce rapid insulină. Rapid înseamna rău, adică insulina se descarcă repede, vine repede, bagă repede glucoza în celulă, ceea ce duce la creșterea rezistenței la insulină și la creșterea țesutului adipos!
Insulina care tot vine și pleacă determină nevoia de a mânca mai mult. Fluctuațiile accentuate ale nivelului de zahăr din sânge cresc riscul de diabet, obezitate și boli de inimă.
Nivel constant de zahăr din sânge este asigurat prin alimente cu un indice glicemic scăzut, care susțin de asemenea nivelul de energie al organismului. Facem diferența:
Legumele sunt excelente, au indice glicemic scăzut, dacă sunt mâncate ca atare, taiate în curburi masticabile. Aceleași legume însă, fie crude fie fierte, capată indice glicemic mare (rău), odată ce le pasați.