ianuarie 28, 2021

Cele mai utilizate tehnici de reproducere umană asistată

Fertilizarea in vitro (FIV) este cel mai eficient tratament de fertilitate disponibil. ICSI esteo tehnică de fertilizare recomandată în infertilitatea masculină. Inseminarea intrauterină (IUI) se poate repeta de 3-6 ori, în funcție de vârsta femeii și de valorile spermogramei.

 

Fertilizarea in vitro: FIV este cel mai eficient tratament de fertilitate disponibil.

În timpul tratamentului FIV, ovocitele (celulele reproducătoare feminine) sunt scoase din ovare. Sunt fertilizate în laborator, cu spermatozoizii (celulele reproducătoare masculine) partenerului. Apoi embrionul e introdus direct în uter, ocolind astfel trompele uterine. Cum se face?

1.Stimularea ovariană:

Se face prin medicamente, astfel încât să fie prelevate cât mai multe ovocite.

2. Colectarea ovocitelor:

Ovocitele sunt colectate prin puncție ovariană. Vezi aici ce presupune.

3. Colectarea spermei:

Într-o cameră din clinica de fertilitate, veți dona sperma într-un recipient steril. Sperma se donează prin masturbare.

4. Fertilizarea în laborator, indentică cu cea naturală

Ovocitele sunt puse într-un vas Petri împreună cu spermatozoizii. Apoi natura își face treaba, fără altă intervenție umană. Vezi aici ce înseamnă fertilizare.

5. Transferul embrionilor în uter

Embrionii sunt transferați în uter printr-un catater.  Vezi aici cum se  face. La aproximativ două săptămâni după transfer, veți face un test de sânge pentru a determina dacă există sarcina.

 

ICSI:

A revoluționat tratamentul infertilității masculine. Injecția intra-citoplasmatică a spermei (ICSI) este o tehnică introdusă în 1992.

Prea puțini spermatozoizi în spermogramă sau spermatozoizi de proastă calitate. Cu ICSI, capacitatea naturală a spermatozoidului de a pătrunde în ovocit nu mai este importantă. În laborator, un spermatozoid (celula reproducătoare masculină) de calitate este introdus direct în ovocit (celula reproducătoare feminină) prin această tehnică. Procedura a schimbat cursul tratamentului în infertilitatea masculină, ajutând până la 95% dintre cuplurile cu probleme de infertilitate masculină.

Din perspectiva cuplului, această tehnică este aceeași cu tratamentul FIV, singura diferență fiind procesul din laborator utilizat pentru fertilizarea ovocitului.

ICSI este utilizat în următoarele cazuri:

1. Calitatea spermei este slabă, adică:

  • număr mic de spermatozoizi
  • procent ridicat de spermatozoizi anormali
  • procent scăzut de spermatozoizi mobili

2. În cazul în care, în tratamentele anterioare  FIV, nu au fost fertilizat niciunul sau doar câteva ovocite.

3. În cazul în care sperma a fost obținută chirurgical, direct din testicul (TESE) sau din epididim (PESA).

Citește și cum se extrag spermatozoizii: diferența între TESE, TESA, PESA.

4. În cazul în care sperma recoltată în ziua recoltării ovocitelor este insuficientă pentru FIV, cel mai probabil datorită variației naturale a probelor de material seminal.

 

Inseminarea intrauterină:

Inseminarea intrauterină (IUI) este o procedură fără durere. Cu un cateter subțire, se introduce direct în uter sperma selectată și preparată în laborator. Ziua în care e posibilă această procedură este aleasa in funcție de valorile ecografice și hormonale.

Inseminarea intrauterină (IUI) se poate repeta de 3-6 ori, în funcție de vârsta femeii și de valorile spermogramei. Este precedată de stimulare ovariană, care determină apariția mai multor ovocite și, astfel, crește rata de succes.

Rata de succes a unei inseminari intrauterine asociate cu stimulare ovariană este aproximativ 15%, în timp ce sarcina apare doar la 1-2% la inseminarea pe ciclu natural.

Cuplurile care nu obțin sarcină dupa 3 inseminari (pentru femeile cu vârsta peste 30 ani) sau 6 inseminari (pentru cele sub peste 30 ani) primesc recomandarea medicală de fertilizare in vitro (FIV).

© 2023 Fertilia - primul pas incepe cu noi ®. Toate drepturile rezervate.
Acord procesare date*