noiembrie 25, 2020

Ce e cancerul de sân?

Cancerul de sân apare când celule cresc și se divid anormal, mai repede decât celulele sănătoase. Au capacitatea să plece din sân și să ajungă în ganglionii din axilă. Aici e prima stație unde produc metastaze – aglomerări de celule în altă parte decât locul tumorii inițiale.

 

De aceea, la orice investigație imagistică, care privește sânul, se verifică glanda mamară, dar și axila. În fiecare axilă, găsim un lanț ganglionar de 20-40 de ganglioni. Acesta lanț continuă și în sân.

Dacă medicul decoperă o tumoră malignă de sân, în timpul intervenției  chirurgicale, se extrage așa numitul ganglion santinelă, adică primul ganglion care ar putea să primească metastaze. Acesta se biopsiază. Dacă nu are celule canceroase, restul ganglionilor nu se scot, inutil, din sân.

 

Cele mai frecvente cancere de sân

 

Cel mai frecvent cancer de sân este carcinomul ductal. Celulele canceroase apar în celulele ductelor (canalelor) care conduc laptele.

Al doilea tip de cancer de sân ca frecvență se numește carcinom lobular. Celule canceroase apar în lobulii mamari (cei care produc secreția de lapte).

 

De ce metastazele se caută în ficat, plămân, creier?

 

Principalele organe care ”primesc” metastaze sunt ficatul, plămânii, creierul. Aceste organe au o vascularizație de tip terminal (capătul de drum al vaselor de sânge). Celulele tumorale, care pleacă din tumora primitivă (tumora care apare prima), ajung în vasele mici, unde se… blochează și dezvoltă. 

Vase mici, capăt de drum, găsim tocmai în plămân, creier, ficat. De aceea, se caută metastaze în aceste organe. Plămânul e un filtru, ficatul e un filtru, creierul e un filtru.

După ce este descoperită o tumoră în sân, se face CT de torace, RMN adomen, RMN creier.

 

Cum se face prevenția în cancerul de sân?

 

Prin investigații regulate, an de an, în lipsa simptomelor. Principalul factor de risc în apariția cancerului de sân este chiar sexul feminin!

  • Faceți o ecografie mamară plus ecografie de axilă o data pe an. În lipsa simptomelor.
  • De la 40 de ani, se face mamografie plus ecografie. Mamografia se face la fiecare doi ani.

 

© 2023 Fertilia - primul pas incepe cu noi ®. Toate drepturile rezervate.
Acord procesare date*