noiembrie 5, 2020

Cancerul de endometru. De ce un număr mare de cazuri?

Multe celule din căptușeala interioară a uterului poartă mutații ”care conduc la cancer”.  Acestea apar frecvent la începutul vieții, spun oamenii de știință de la Institutul Wellcome Sanger, Universitatea din Cambridge.

Echipa de cercetare a secvențiat întregul genom al endometrului uman sănătos. A oferit astfel o imagine de ansamblu cuprinzătoare a ratelor și modelelor modificărilor ADN-ului în acest țesut.

Cum apare cancerul de endometru?

Endometrul este partea interioară a uterului, cunoscută sub numele de mucoasa uterului. Este reglat de hormoni precum estrogenul și progesteronul și intră în diferite stări în timpul copilăriei, anilor de reproducere, sarcinii și după menopauză.

Cancerul uterin este al patrulea cel mai frecvent cancer în cazul femeilor. Toate tipurile de cancer apar din cauza modificărilor ADN, cunoscute sub numele de mutații somatice. Apar tot timpul, de-a lungul vieții.

O parte din aceste mutații somatice contribuie la transformarea unei celule normale în celulă canceroasă. Sunt cunoscute sub numele de mutații „conducătoare”, care apar într-un subset de gene „canceroase”.

Cercetarea a descoperit că o mare parte din celulele care au mutații conducătoare au apărut  în prima parte a vieții, în copilărie.

Endometrul uman este un țesut extrem de dinamic, care suferă cicluri de remodelare în timpul anilor de reproducere.

  • De-a lungul timpului, aceste celule, care au mutații încă din copilărie, acumulează alte mutații.
  • Este nevoie însă de câteva decenii până când o celulă acumulează suficienți factori implicați în apariția unui cancer invaziv.
  • De aceea, marea majoritate a celulelor care au mutații nu se transformă în cancer invaziv. 
  • Cele mai multe forme de cancer de endometru apar la vârste înaintate, chiar dacă modificările genetice au fost din prima parte a vieții, spune studiul.

Cum se evaluează endometrul?

Endometrul poate fi evaluat la o ecografie transvaginală.

  • Medicul măsoară dimensiunea în funcție de perioada ciclului menstrual.
  • Endometrul prea gros, vizibil ecografic, necesită așa numita biopsie de endometru. Adică se prelevează câteva mostre de țesut din uter și se trimit la examenul anatomo- patologic, pentru verificare.
  • În cazul biopsiei, medicul scoate din uter tot endometrul, până la stratul bazal.
  • Intervenția se realizează cu anestezie ușoară și durează sub 15 minute.

Endometrul este mucoasa care, în lipsa unei sarcini, se elimină lunar în timpul menstruației.

Foto: pixabay.com/ro




© 2023 Fertilia - primul pas incepe cu noi ®. Toate drepturile rezervate.
Acord procesare date*